Buurtactiviteiten

Home Nieuws Zelzate Leeft Gemeentebestuur Politiek & Beleid Zoeken & Links Sitemap

Up Next

08-06-2005

 

Feestelijke opening van het vernieuwde Groenplein (29-05-2005)

Op zondag 22 mei werd het Groenplein feestelijk geopend. ACW-Zelzate bood de inwoners van Zelzate-West die voormiddag een gratis aperitiefconcert aan. Deze geste sloot nauw aan bij de inspanningen die het ACW, gesteund door de mandatarissen van CD&V, leverde bij de totstandkoming van het dossier begin 2003.

     Zie halfuurtje van de burger tijdens de gemeenteraad van 07 januari 2003
     Zie tussenkomst CD&V omtrent het Groenplein in de gemeenteraad van 07 januari 2003

En het aperitiefconcert werd een voltreffer. Ook al voelde de temperatuur wat frisjes aan na de hitte van de dagen daarvoor en ook al dreigden af en toe een paar regendruppels de pret te bederven, toch kwam heel wat volk opdagen. Het evenementenplein aan de kiosk van het Groenplein liep voor de eerste keer vol.

Er heerste een gezellige drukte. Ook tal van gezichten van Zelzate-Oost maakten hun opwacht. Kwamen die uit nieuwsgierigheid voor het gerenoveerde Groenplein of voor de prachtige muziek van de Koninklijke Katholieke Harmonie Vredekring? Dat doet er niet toe. Er werd stevig verbroederd en verzusterd. En dat was de hoofdbedoeling. Die zondagvoormiddag was het fraaie Groenplein hét centrum van Zelzate. Laat ons hopen dat dit nog regelmatig navolging krijgt.

              

Open Straatjesdag 2004 (19-09-2004)

Op 19 september was het feest geblazen ter gelegenheid van Open Straatjesdag. De gemeente stimuleert dit initiatief financieel. De buurtcomité's mogen onkosten inbrengen tot maximaal € 500,00 per initiatief. Acht organisaties zetten hun beste beentje voor en zorgden voor allerlei straatanimatie, vooral gericht op de kinderen. Uiteraard ontbrak het nergens aan drank- en eetgelegenheid. Met het mooie weer was vooral aan dat eerste een grote behoefte.

Zes van de acht initiatieven vonden plaats in Zelzate-West: in de Blende, twee op het Groenplein, in Klein Rusland, op de kruising van Tunnellaan en De Keyserstraat en in de Koningin Astridlaan. In Zelzate-Oost deed men mee in de Groenstraat en de Wachtebekestraat. (zie foto's in voormelde volgorde). Een beetje teveel van het goede was de situatie op het Groenplein. Daar werden twee aparte initiatieven opgezet op amper 20 meter van elkaar. Samenwerking bleek helaas onmogelijk te zijn. In dergelijk geval is het niet logisch dat de gemeente beide organisaties voor de volle pot subsidieert. Een 50/50 verdeling lijkt in dergelijk geval meer aangewezen.

De opkomst was, niettegenstaande het schitterende weer, wat minnetjes. Hier en daar viel de opmerking te noteren dat het gebeuren te weinig was bekendgemaakt. De organiserende comité's verdienen beter. Anderzijds waren er maar liefst 120 inschrijvingen voor de buurtmaaltijd in de De Keyserstraat. Hier had het buurtcomité zelf heel wat reclame gemaakt via affiches en foldertjes. Een inspanning die duidelijk beloond werd. Toch zou de huis-aan-huisbezorging van een gemeentelijke folder waarin alle initiatieven worden vermeld een kleine moeite betekenen voor het gemeentebestuur teneinde de subsidies beter te doen renderen. Een idee voor volgend jaar?

    

    

    

    

Sinterklaas komt aan in de Zelzaatse Jachthaven (29-11-2003)

Ook Sinterklaas leest de nieuwsbrief Zelzate@rem. Hij ging immers in op de suggestie van Martin Acke van vorig jaar om vanuit Spanje rechtstreeks met de boot naar de Zelzaatse jachthaven te komen. Honderden kinderen met hun ouders wachtten de Sint op aan het einde van de Vredekaai. Sinterklaas en zijn vele zwartepieten kwamen aangevaren in enkele moderne motorjachten.

    

    

De Sint vertrok nadien, omring door zijn Pieten, via de Havenlaan richting Grote Markt in een koets getrokken door twee paarden. Een muziekbandje zorgde voor de animatie en achter de koets volgde een kolonne kinderen met hun ouders. 

    

Na enkele toertjes rond de Grote Markt was het verzamelen geblazen aan het gemeentehuis, waar de kinderen een zak snoep kregen en de uitslag van een teken- en kleurwedstrijd werd bekendgemaakt.

Open Straatjesdag 2003 (21-09-2003)

Op zondag 21 september ging in Zelzate terug een “Open Straatjesdag” door. Ook al bleef een echt grote volkstoeloop uit, toch was het leuk vertoeven op verschillende locaties in de gemeente.

Vijf buurtcomités zetten zich vrijwillig in om klein en groot wat amusement bij te brengen:

- Het feestkomiteit van De Katte aan de hoek van de Molenstraat en de Assenedesteenweg;

Gaaibolling     Treintje aan de Molen

Krulbolling     Drank en spijs

- Het feestcomité van Klein Rusland in de voormalige school in de Schoolstraat;

Springkasteel     Muziek en dans

- Het feestcomité van TOEN (tussen Oud en Nieuw) in de Groenstraat;

Schminken van een kindergezicht     Springkasteel

- Het feestcomité van de Blende aan de hoek van de Blende en de Tweede Gidsenlaan;

Keuvelen aan de toog     Nagels met koppen slaan

- Een gelegenheidswijkcomité aan het kruispunt van de Tunnellaan met de De Keyserstraat.

Aperitiefconcert met Fönix      Gezellig keuvelen terwijl de kinderen springen

De inwendige mens versterken

Helaas kon het geplande initiatief van het wijkcomité ’t Vergeten Stuk in de Wachtebekestraat door omstandigheden niet doorgaan. Ook zij verdienen onze waardering voor hun geleverde inzet. 

Up Next

pagehits sedert 04-11-2000:

website Martin Acke

 martin.acke@telenet.be   © 2000-2014