Nieuwsbrief van en over Zelzate - N° 4.20 – 28 augustus 2004 ver. uitg. Martin Acke - Leegstraat 156A - 9060 Zelzate - 09/345 53 36 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
De Raad voor Maatschappelijk Welzijn vergadert op maandag 30 augustus 2004 om 19.00 uur in de vergaderzaal van het OCMW-Zelzate, Burg. J. Chalmetlaan 80 te 9060 Zelzate. Geïnteresseerde inwoners kunnen het openbaar gedeelte van deze zitting bijwonen. Deze vergadering betekent meteen de vuurdoop voor CD&V-OCMW-raadslid Carine Van Belleghem die door de gemeenteraad van 6 juli 2004 werd aangesteld als vervangster voor Rik Laureys. DAGORDE OPENBARE ZITTING ALGEMEEN
ALGEMEEN
PERSONEEL
Op woensdag 1 september gaan de scholen terug van start. We zullen het ongetwijfeld merken in Zelzate. Onze gemeente heeft immers een zeer ruim scholenaanbod over alle netten heen. >>> overzicht van de Zelzaatse scholen Het begin van een nieuw schooljaar zorgt altijd voor wat chaos. Kinderen vertoeven nog helemaal in vakantiestemming. Ze zijn minder oplettend, want ze hebben een hele vakantie kunnen spelen. Ook automobilisten moeten hun rijgedrag opnieuw aanpassen. Nu het nieuwe schooljaar begonnen is, moet er dus extra aandacht op gevestigd worden dat er weer schoolgaande kinderen deelnemen aan het verkeer. De inrichting van de zone 30 in de omgeving van het Koninklijk Atheneum is eindelijk afgewerkt, een jaar later dan aangekondigd. Op een hoorzitting van 27 maart 2003 verklaarde de burgemeester immers dat de werken zouden gerealiseerd worden vóór aanvang van het vorig schooljaar. >>> zie verslag hoorzitting van 27 maart 2003
Beter laat dan nooit, maar dit dossier bewijst nog eens dat ons schepencollege veel belooft aan de mensen, maar uiteindelijk weinig slagkracht vertoont inzake effectieve uitvoering van dossiers.
Het Provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heeft in samenwerking met GIS-Vlaanderen kleurenorthofoto's aangemaakt van de ganse provincie. De luchtfoto's werden genomen in maart 2002 en zijn de meest recente, gedetailleerde en nauwkeurige foto's die voor het volledige grondgebied van de provincie beschikbaar zijn. De foto's kunnen worden geraadpleegd op een schaal van 1/20.000 tot 1/500. Daarmee zijn de foto's voldoende gedetailleerd om een mooie blik te doen op uw gemeente en uw eigen woning vanuit de lucht.
Op 20 april 2004 werden een aantal nieuwe leden verkozen in de raad van de Kerkfabriek van de parochie Sint-Laurentius. Deze raad is voortaan samengesteld uit E.H. Willy Vernimmen (pastoor), John Schenkels (burgemeester), Wilfried de Bakker (voorzitter), Marilou Roegiers (secretaris), Paul Van Peteghem (schatbewaarder), Jozef Peirens, Jan Laureys, Piet Van Rompu, Valère Buysse, Lieve Monbaillui en Fernand Simoens. Een week later, op 28 april 2004, werden de leden van de raad van de Kerkfabriek van de parochie Sint-Antonius van Padua herkozen. In die raad zetelen E.H. Willy Vernimmen (pastoor), John Schenkels (burgemeester), Stefaan Magerman (voorzitter), Guido Hoste (secretaris), Walter Van Hoecke (schatbewaarder), Oswald Burggraeve (erevoorzitter), Hedwiga Hulstaert, Agnes Gouwy, August Cattoir en Wilfried Onderdonck. >>> voor meer informatie over de parochies
Het Nationaal Instituut voor de Statistiek publiceerde onlangs de nieuwe gemeentelijke bevolkingscijfers. Vlaanderen telde per 1 januari 2004 meer dan 6 miljoen inwoners. Dat zijn er bijna 300.000 meer dan begin 1991 (+4,81%). Uiteraard betekent dit niet dat elke gemeente een naar verhouding even grote toename kende, integendeel zelfs. Onze gemeente kende slechts een bescheiden toename van 0,61%. In Zelzate daalt het bevolkingscijfer al vele jaren, niettegenstaande het woningenbestand sterk is toegenomen. Gelukkig lijkt de jarenlange dalende trend wat stil te vallen. Op 1 januari van dit jaar telde Zelzate 23 inwoners meer dan op 1 januari van 2000 (+ 0,2%).
Wanneer we deze zeer bescheiden toename t.o.v. het Vlaams gemiddelde echter beschouwen in functie van de toename van het aantal woningen in Zelzate (neem nog maar de 22 nieuwe woningen in de Marguerite Ottestraat), dan moet het gemeentebestuur zich toch wel blijven ernstige vragen stellen over de aantrekkingskracht van onze gemeente voor nieuwe inwoners. Hier is dringend werk aan de winkel !
De gemeente heeft plannen om de braakliggende grond tussen de wijk Molenstukken en de R4-Oost/Kennedylaan als bouwgrond te verkavelen. Langsheen de Kennedylaan zal een bufferende groenstrook met aarden berm worden voorzien. De totale oppervlakte van de grond kan wellicht worden verkaveld in ongeveer 30 loten van 600 m².
Om dit project mogelijk te maken moet echter eerst het BPA (Beperkt Plan van Aanleg) Molenstukken in herziening worden gesteld. Dit is een tijdrovende procedure die gerust een paar jaar kan aanslepen.
Op 7 mei 2003 besliste de gemeenteraad om over te gaan tot een grondige renovatie van de Sint-Stevenstraat. Men voorzag hiervoor echter amper 100.000 euro. De CD&V-fractie voorspelde toen al dat het voorziene krediet ontoereikend zou zijn, maar deze opmerking werd als onterecht weggewuifd door de burgemeester. Het college stelde IRTAS uit Beveren aan als ontwerper. Uit het ontwerp bleek al vlug dat de werken ongeveer 500.000 euro zouden kosten. Toen het bestek op de gemeenteraad van 18 november stond geagendeerd vroeg het college om het punt uit te stellen omdat de prijsopgaven veel hoger waren uitgevallen dan verwacht en het schepencollege de opdracht wou wijzigen naar een gedeeltelijke en dus goedkopere herstelling. De CD&V-fractie verzette zich tegen het op de lange baan schuiven van de herstelling en ging uiteindelijk slechts akkoord om de zaak één gemeenteraad uit te stellen.
Op de volgende gemeenteraad van 16 december 2003, keurde de gemeenteraad een aangepast bestek goed voor een degelijke renovatie van een gedeelte van de Sint-Stevenstraat, namelijk het stuk tussen de Karnemelkstraat en de Vissersverkorting. Het deel tussen de afslag naar de Vissersverkorting en de Tractaatweg werd uit het eerste bestek gelicht. Het bestek voor de wegen- en rioleringswerken omvatte in hoofdzaak de opbraakwerken van de verharding en de riolering, de aanleg van riolering met huisaansluiting en straatkolken, de aanleg van de rijweg met KWS-verharding, de aanleg van weggoten, kantstroken en trottoirbanden, de aanleg van stoepen in betontegels en opritten in betonstraatstenen. Het strafste is echter dat het schepencollege weigert om ook deze beslissing van de gemeenteraad uit te voeren. Wij stelden immers vast dat het college (nog maar eens) verzaakt aan grondige aanpak en deze zomer aan een aannemer opdracht heeft gegeven voor het gewoon herstellen van de grootste putten in het wegdek. Het verleden heeft aangetoond dat dit in de Sint-Stevenstraat kosten op het sterfhuis zijn. Een camera-onderzoek van de riolering heeft immers aangetoond dat tal van rioolaansluitingen in het verleden slecht werden uitgevoerd en oorzaak zijn van talrijke verzakkingen. Bovendien is de fundering van de weg niet aangepast voor het vrachtverkeer van het industrieterrein Karnemelkpolder. Een degelijke aanpak is dus nodig. Ook de inwoners van de Sint-Stevenstraat betalen gemeentebelastingen !
Op 14 augustus ging in Nijlen het Vlaams jeugdkampioenschap outdoor boogschieten door. Onze jonge Zelzaatse belofte Tasia Pleune plaatste zich vlot voor de kwalificaties door achtereenvolgens 325 en 339 op 360 te schieten. Na de middag haalde zij zonder problemen de finale en kwam uit tegen Lisa Melsens. Haar score van 112 op 120 was uiteindelijk goed voor de 1ste plaats, waarmee ze haar titel van vorig jaar verlengde. Maar daar bleef het niet bij. Een week later, op zaterdag 21 augustus, werd Tasia terug Belgisch kampioen outdoor bij de pupillen recurve meisjes. Jammer genoeg kwam ze alleen uit in haar categorie waardoor ze eigenlijk niet hoefde te strijden om de titel. Niettegenstaande het gebrek aan tegenstand, verbeterde ze haar persoonlijk record en schoot ze 671 op 720 wat een gemiddelde betekent van 9.32 op 10 per pijl. Een meer dan verdiende titel dus. De dag na het Belgisch kampioenschap ging in Esbeek een jeugdfita door. Ook daar haalde Tasia goud. Voor wie enige interesse voor boogschieten zou hebben: in het weekend van 4 en 5 september gaat het Belgisch kampioenschap voor de volwassenen door in de Blaarmeersen in Gent. Een aanrader voor een bezoekje !!! >>> voor een uitgebreider artikel en foto's
Door de Afdeling Monumenten en Landschappen wordt een systematische overzichtsinventaris gemaakt van het bouwkundig erfgoed in Vlaanderen. In het najaar van 2003 en begin 2004 werd de systematische overzichtsinventaris van het nog bestaande bouwkundig cultureel erfgoed van Zelzate opgemaakt. Alle cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en erfgoedelementen op het grondgebied van de gemeente werden onderzocht. De inventaris kan beschouwd worden als een verantwoord instrumentarium in een effectief beschermingsbeleid. De inventaris biedt immers een overzichtsbeeld van de bebouwing in een bepaalde regio en vormt daardoor onmiskenbaar een objectieve en wetenschappelijke basis voor de beoordeling en waardering van beschermenswaardige goederen. In Zelzate zijn momenteel slechts twee monumenten beschermd: het orgel in de Sint-Antonius van Paduakerk in de Koningin Astridlaan (sedert 4 maart 1980) en het voormalig tolkantoor in de Havenlaan (sedert 21 april 1993). Uit de inventaris van Zelzate zijn er 8 bijkomende geselecteerd die in aanmerking komen voor bescherming:
>>> voor een uitvoerige beschrijving
Sinds 1 juli 2003 is de energiemarkt in Vlaanderen vrijgemaakt. Vanaf die dag kan elke Vlaming zelf zijn elektriciteits- en aardgasleverancier kiezen. Het veranderen van leverancier is heel eenvoudig. Nochtans leven nog heel wat vragen bij de verbruikers. Men kan het geen mens kwalijk nemen dat hij de vrijgemaakte gas- en elektriciteitsmarkt niet in al zijn finesses doorgrondt. Zeker particulieren worstelen al eens met het onderscheid tussen de leverancier van energie (Electrabel, Luminus,…) en de netbeheerder die voor de aansluiting zorgt (in Zelzate is dit IVEG). Daardoor dreigen sommige mensen ook de mogelijke voordelen van de vrije markt (eventuele lagere prijzen) te mislopen. Toch heeft iedereen met die nieuwe omstandigheden te maken, bijv. wanneer men verhuist. Wie moet dan verwittigd worden? Vervalt het oude contract, of blijft het bestaande geldig? En wat gebeurt er voor wie tot nu toe geen echt contract heeft afgesloten? De Vlaamse Reguleringstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) maakte een interessante nota over de wisseling van leverancier op de vrije energiemarkt. Ook de gevolgen van een verhuizing door een particuliere klant komen aan bod. Er wordt dieper ingegaan op enkele van de meest gestelde vragen.
De Vlaamse Liga tegen Kanker, de organisatie achter Kom op tegen Kanker, wil in het najaar van 2004 een inloophuis voor kankerpatiënten openen in Gent. Het inloophuis is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor mensen met kanker en hun naasten. Het inloophuis zal enkele halve dagen per week geopend zijn. Mensen kunnen er zonder afspraak binnenspringen voor een luisterend oor, een babbel met lotgenoten of meer informatie. Daarnaast worden er op geregelde tijdstippen themabijeenkomsten, infosessies en groepsgesprekken georganiseerd. De Vlaamse Liga tegen Kanker is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die willen helpen bij de opstart en de werking van het inloophuis, maar ook voor de begeleiding van mensen thuis en in de ziekenhuizen. >>> zie oproep
Voor meer informatie kunnen kandidaat-vrijwilligers contact opnemen met de Vlaamse Liga tegen Kanker
Begin dit jaar gaf de Vlaamse regering aan een sociale huurder het recht om zijn sociale huurwoning te kopen. Voorheen was dit een gunst. >>> zie vroeger artikel op pagina wonen De sociale huisvestingsmaatschappijen, die nooit voorstanders waren van dit kooprecht, hadden belangrijke bezwaren. Zo zou de toepassing van het kooprecht leiden tot een vermindering van het aantal sociale huurwoningen terwijl de wachtlijsten blijven aangroeien. Daarnaast leidt het kooprecht tot een vermindering van het aantal meer bemiddelde sociale huurders terwijl de huurinkomsten van deze groep huurders net noodzakelijk is om de lagere huren van minder bemiddelde huurders te compenseren. Deze inhoudelijke argumenten konden de vorige Vlaamse regering echter niet overtuigen. De sociale huisvestingsmaatschappijen stapten dan ook met een aantal juridische argumenten naar het Arbitragehof met de vraag het kooprecht te vernietigen. Ze stelden dat een verkoop, tegen de wil van de sociale huisvestingsmaatschappij in, dient beschouwd te worden als een onteigening, hetgeen enkel kan voor het algemeen nut. De sociale huisvestingsmaatschappijen hebben hun gelijk gehaald. Het Arbitragehof heeft het kooprecht vernietigd. Hierdoor is de vroegere regelgeving opnieuw in voege en dus kan een sociale huurder onder bepaalde voorwaarden een sociale huurwoning die ouder is dan 15 jaar kopen, mits de sociale huisvestingsmaatschappij bereid is om ze te verkopen. De diverse verleggingen van het kanaal Gent-Terneuzen en de aanleg van belangrijke wegen zoals de R4-Kennedybaan en de A11-N49/Expresweg gaven in het verleden aanleiding tot massale onteigeningen in Zelzate. Als compensatie kwamen er zeer veel sociale huurwoningen in onze gemeente. De vernietiging van het kooprecht van een sociale woning waarin men woont is dan ook niet zonder belang voor veel inwoners. >>> meer info
Op zondag 19 september komt er terug een Trein-Tram-Busdag, een dag waarop het openbaar vervoer gepromoot wordt aan de hand van voordelige tarieven. De Vlaamse Regering bereikte daarover een akkoord met de vervoersmaatschappijen. Volwassenen betalen voor een all-in ticket 10 euro in voorverkoop. Twaalf- tot achttienjarigen betalen hiervoor slechts 7 euro. Op de dag zelf kosten de tickets 2 euro meer. Voor wie jonger is dan twaalf jaar is het openbaar vervoer op 19 september gratis. Vorig jaar was er door een conflict over de financiering geen Trein-Tram-Busdag.
De maand september wordt niet alleen gekenmerkt door de start van de scholen. Ook tal van verenigingen ontwaken uit hun zomerslaap. Er staan dan ook heel wat activiteiten op stapel… ook het komend weekend. >>> zie Martin Acke's Activiteitenkalender Stuur gerust de activiteiten of het jaarprogramma van uw vereniging door voor publicatie. De enige criteria: het gaat over een activiteit op Zelzaats grondgebied of een activiteit (eventueel buiten onze gemeente) van een Zelzaatse vereniging. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Meer gegevens over al deze onderwerpen en nog vele andere wetenswaardigheden over uw gemeente Zelzate kan u terug vinden op Deze nieuwsbrief van en over Zelzate wordt gratis toegestuurd aan elke geïnteresseerde Zelzatenaar. Ik hoop dat u dit kunt waarderen. Mocht u de nieuwsbrief in de toekomst echter niet meer wensen te ontvangen, stuur dan een e-mailtje naar onderstaand adres met de vraag om u te schrappen uit het bestand. Indien u anderzijds personen kent die mogelijks interesse hebben voor deze nieuwsbrief, stuur hem dan gerust door. Wenst die persoon zich gratis te abonneren dan kan hij zichzelf aanmelden via een e-mailtje. Ook nieuwtjes, commentaren of suggesties kunt u steeds kwijt bij martin@acke.info. Uw persoonlijke gegevens worden door ons strikt vertrouwelijk behandeld in overeenstemming |